I Stockholm ryker det nå hardt rundt kredittselskapet Trustbuddy. Og det er flere profilerte investorer og mennesker som har lagt inn penger i selskapet, som nå har varslet et massesøksmål.
I midten av stormen er det tidligere sjef for selskapet og gründer Jens Glasø som befinner seg.
Han og det tidligere styret er blitt politianmeldt etter finanstilsynet i Sverige hadde en gjennomgang på driften av selskapet og avdekket flere sorte hull.
Mange bruker tjenesten til å få raske smålån, og her i Norge finnes det flere seriøse og trygge alternativer:
Forretningsmodellen til Trustbuddy har basert seg på det som er kjent som såkalte venne- eller kompislån. Måten det fungerte på er at innskudd fra vanlige privatpersoner blir videreformidlet til andre lånetakere, og man tjener så penger gjennom en rentekompensasjon.
Etter kun en mindre driftsperiode begynte flere kunder å klage på problemer med å få pengene sine tilbakebetalt etter de har gjort innskudd. Og etter store problemer i selskapet ble ledelsen byttet ut i september i år. De har kommet frem til at tapene på utlån har vært langt større enn det som tidligere var antatt. Og det er her kjernen i saken ligger.
Hele 44 millioner, som i utgangspunktet skulle vært tilgjengelig på kunder sine konto, er ikke gjort rede for. På en låneportefølje som er var på sitt største over 300 millioner, er det 37 millioner som man ikke kan se er bokført hos lånegivere.
En av investorene som er hardest rammet av skandalen er Arne Fredly. Han gikk inn med nærmere 3 millioner euro på slutten av 2013, og har i dag verdier på 5 – 6 millioner stående hos selskapet.
Penger som potensielt kan gå tapt, avhengig av hva som skjer med Trustbuddy over de nærmeste månedene. Men alt er ikke helt svart for Fredly, som etter en kursoppgang på 200% på aksjene for det svenske selskapet, realiserte en god gevinst for ett år siden. Så uavhengig av hva som nå skjer videre sitter han igjen med profitt.
På tross av det er Fredly ikke noe mild i uttalelsene sine om den tidligere sjefen Jens Glasø, og legger ikke skjul på at han mener han er utsatt for en svindel. Investoren mener pengene hans er blitt brukt til å betale andre investorer som er på vei ut, i stedet for å gå til drift og videre utvikling av selskapet.
Dersom det er sant, vil det da være en klassisk form for Ponzi-svindel, hvor ny kapital blir brukt til å betale tidligere investorer.
Jens Glasø selv, som har en fortid fra blant annet Optimum og Christiania Securities, har uttalt at han føler seg uthengt som en syndebukk, og sier selv at han ikke har klarhet i hva han er siktet for eller hva konkret det er som har skjedd. En ting er nok i hvert fall sikkert, og det er at vi kun har sett starten på det som kan blir en stor økonomisk skandale for kredittselskapet.
Fyll ut skjemaet for å fortsette søknaden din med vår partner
"*" obligatorisk felt