Med konsesjon fra Finanstilsynet tilbyr Perx forbrukslån med renter fra 4,5 til 8,5 %. Ikke nok med det – Du får nøyaktig samme rente i avkastning på penger du investerer hos Perx.
Må dette være for godt til å være sant, sier du? Nei, det er faktisk ikke det. Med folkefinansiering som konsept, og gjort på den rette måten, viser Perx at dette er fullt ut gjennomførbart.
Men la oss se litt nærmere på akkurat det med folkefinansiering, og hvordan Perx tilpasser det til norske forhold og på produktene deres.
Folkefinansiering, også kalt crowdfunding eller peer-to-peer-lån, har eksistert i flere år i andre land. Kort fortalt betyr det at i stedet for at Jensen setter penger inn i banken, som igjen låner ut til Hansen, så kan Jensen like gjerne låne ut direkte Hansen. Jensen får mer høyrere rente på sine sparepenger enn i banken, mens Hansen får betydelig lavere lånerente.
Istedenfor å bruke banken som mellomledd, ordnes dette gjennom en internettplattform. De som styrer plattformen skal selvfølgelig ha en kompensasjon, men kun en liten brøkdel av det som går inn i bankbyråkratiet og kommer ut som profitt til bankenes investorer.
Ideen om folkefinansiering er enestående, og vanskelig å argumentere mot. Noen skjær i sjøen kan det selvfølgelig være, og av utenlandske foretak, er det da også flere som har grunnstøtt.
Herav finner vi det svenske selskapet Buddy, som for øvrig ble startet av norske grundere. Med en kurve som viste stadig oppover og med ekspansjon i flere europeiske land, gikk den på tidenes konkurs i 2015.
Men med erfaringen fra Buddy og andre utenlandske foretak; hva skal til for at en slik plattform skal fungere etter hensikten? Og har Perx det som skal til?
Renten er allerede nevnt. Den er gunstigere enn samtlige tilbud på dagens marked for usikrede lån. Den øvre grensen for hva du kan låne er satt til 125 000 kroner.
Aberet for mange lånsøkere er imidlertid at inngangen er ganske smal. For å søke lån herfra må du ha en inntekt på minst 320 000 kroner. Banker og andre finansinstitusjoner oppgir ofte beløp mellom 120 000 og 200 000 kroner som minste inntekt. Også ellers antyder Perx en relativt streng kredittvurdering, hvorved man regner med at kun en tredjedel av norske statsborgere vil kunne godkjennes. Har du betalingsanmerkninger er du naturligvis utelukket.
Maksimal løpetid på lånene er 5 år. Det gjelder også refinansieringslån.
Litt spesielt for Perx er at du betaler for kredittsjekken når du søker om lånet. Beløpet er imidlertid ikke høyere enn 39 kroner. Det blir ikke refundert selv om du får avslag,
Perx tar 3 % kommisjon for lån som blir innvilget. Beløpet trekkes fra før lånet blir utbetalt.
Du får altså som investor den samme renta som lånekunden betaler, fra 4,5 til 8,5 %. Etableringsgebyret på 3 % betales fullt ut av lånekunden, og du kan deretter bare avvente at kapitalen din forrenter seg.
Det store spørsmålet her er selvfølgelig risikoprofilen. Hvis kunden ikke betaler, vil du tape pengene dine. Det er det samme spørsmålet ved all sparing og kapitalplassering; større risiko gir gjerne større avkastning.
Så hva kan Perx gjøre for å redusere denne risikoen?
Hertil kan det også nevnes at investoren selv velger risikoprofil på lånene han vil finansiere. Profilene går fra A, som det tryggeste, til D. Renten er tilsvarende høyere for høyere risiko.
Vi har lenge ventet på et tilfredsstillende tilbud om folkefinansiering i Norge. Konseptet fra Perx er lovende, og med godkjenning fra Finanstilsynet gir det større trygghet for låntakere og investorer.
Kanskje vil flere følge etter og gi de etablerte låneinstitusjonene en skikkelig konkurranse?
Fyll ut skjemaet for å fortsette søknaden din med vår partner
"*" obligatorisk felt