De siste dagene har over 300 000 kunder av SAS fått et nytt Eurobonus kort i postkassen, og det med en helt ny tjeneste som kalles «Travel Cash».
Det er en tjeneste som Finanstilsynet har gått ut og offentlig vært skeptiske mot, og påpekt at det finnes andre tjenester som fungerer like godt eller kanskje bedre enn hva SAS kan tilby.
Travel Cash er blitt en valgfri tjeneste som du kan knytte til ditt Eurobonus kort, og som er lagt inn på kortene som er sendt ut den siste uken. Det fungerer på en lik måte som en elektronisk reisesjekk, og er ment for bruk når du er på reise i utlandet.
Med løsningen vil du kunne kjøpe utenlandsk valuta til en fastsatt pris, og ha det kjøpte beløpet stående på en egen konto for vanlig bruk. Så i praksis får du et debetkort med landets valuta.
Fordelen her er at du da har avklart en valutakurs på forhånd, og slipper å bekymre deg for store valutasvingninger. Det er MasterCard som leverer løsningen, og du kan kun benytte kortet i terminaler som aksepterer slike kort.
Selve bruken av kortet kan du kontrollere med en egen mobilapp som blir koblet til kontoen din, og du vil i tillegg kunne samle bonuspoeng på alle kjøp som du gjør. Selve kortet innehar ny NFC-teknologi, noe som betyr at du kan bruke det til kontaktløse betalinger. Men det vil kun gjelde for kjøp du gjør på under 200 kr.
En av grunnene til at Finanstilsynet har vært skeptisk til det nye korter, er at betingelsene rundt bruken er uklar. En av fordelene med kortet er som sagt at du kan kjøpe utenlandsk valuta til en fastsatt pris på forhånd, og bruke det som et vanlig debetkort.
Men selve valutakursen er vanskelig å finne ut av, og blir stort sett kun omtalt som «Travel Cash vekslingskurs». Så spørsmålet blir jo da om det er en gunstigere kurs man oppnår enn det man ville fått med en flytende vekslingskurs.
Et annet punkt SAS har fått kritikk for er at kortet blir markedsført som kostnadsfritt. Men når man ser nærmere på de faktiske betingelsene, kan ikke kortet akkurat beskrives som det.
Primært trekker Finanstilsynet frem det faktum at en kortholder vil bli belastet 16.50 kr hver måned kortet ikke er i bruk. Det trer imidlertid ikke inn før etter 12 måneder med inaktivitet, hvor man har penger på brukskontoen.
Men på tross av det, betyr det fortsatt at det er kostnader som er knyttet til bruken. Det er også dyre gebyrer om man bruker kortet til kjøp i en annen valuta enn det kortet er oppgitt for, og det er gebyrer for kontantuttak.
Det er ikke gitt at det nye Eurbonus kortet ikke er noen god løsning, men alle forbrukere bør sette seg godt inn i alle de ulike betingelsene som følger med.
Kortet vil nok helst passe best for de som ikke ønsker å benytte seg av kredittkort når man er utenlands, og ønsker en ekstra kontroll på pengebruken ved allerede ha vekslet inn en sum med landets valuta før avreise.
Fyll ut skjemaet for å fortsette søknaden din med vår partner
"*" obligatorisk felt