Fem smarte tips for å holde kontroll på økonomien

smarte tips for din grisebank

Å holde kontroll på hvor pengene tar veien kan enkelte ganger være vanskeligere enn man hadde trodd. Men du kan forsikre deg mot de alle største økonomiske blemmene med å følge fem gode råd som vi skal se nærmere på nå.

1. Unngå forfalte regninger

Starten på økonomisk uføre for mange begynner med ubetalte regninger. Unngå derfor å havne i fellen med å skyve fakturaer frem i tid. Ikke bare kompliserer du oversikten over din egen økonomiske situasjon med å gjøre det, men du ender opp med å betale unødvendige kostnader i purregebyrer og ikke minst inkasso om det går så langt.

Ender du opp med betalingsanmerkninger vil det å få lån og kreditt i tillegg bli veldig vanskelig. Et godt tips er derfor å komme i vanen at du enten legger inn en faktura til betaling i nettbanken med en gang du får den, eller at du tar en dag i uken hvor alle regninger betales.

2. Unngå skattesmell

Pass godt på at du skatter riktig i forhold til inntekten din så du ikke ender opp med en stor uventet faktura. Skjer det med en allerede tyntstrekt økonomi kan det fort bli et problem. Sjekk hva du bør skatte i Skatteetaten sin kalkulator og unngå en kjedelig baksmell.

3. Ikke ta opp unødvendige lån

Det å ta opp lån er noe de fleste av oss vil gjøre noen ganger i livet. Og det er det ingenting i veien med å gjøre heller. Men man på passe på at det blir gjort ansvarlig.

Det er viktig at man har planlagt nedbetalingen på forhånd, slik at man ser det ikke vil bli noe problem. Det å låne penger er heller ikke gratis, og det er gebyrer og renter som skal tilbakebetales. Så ikke ta opp lån dersom det ikke er helt nødvendig.

4. Spar i BSU

Nå er det ikke alle som har muligheten til å benytte seg av godene en BSU-sparing har. Men er du under 34 år bør du absolutt plassere penger her. Med en BSU kan du spare opptil 25 000 kroner hvert år, og med høyere rente enn en vanlig sparekonto og skattefradrag, er det en god løsning å spare penger på.

5. Nedbetal dyr gjeld

Betaler du ned på lån, og spesielt om du nedbetaler flere kredittkort eller forbrukslån, er det en lur struktur på nedbetalingen du kan benytte deg av for å spare penger.  Det første du imidlertid bør gjøre er å se om du kan refinansiere gjelden hos en rimeligere utlåner.

Da får du også samlet alle regningene ett sted og det blir mer oversiktlig å forholde seg til. Men om ikke det er en mulighet bør du fokusere på å betale ned det dyreste lånet først. Det er kalt snøballmetoden. For når du kun betaler ned minstebeløpet på alle andre lån, og fokuserer på det dyreste først, vil du kunne krympe nedbetalingstiden betraktelig.

Når det første lånet er nedbetalt hiver du pengene som nå er til over på det nest dyreste. Det vil igjen ta enda kortere tid og betale ned og du har snøballeffekten i full sving. Man trenger ikke alltid telle hver minste krone og øre man bruker eller tjener for å ha kontrollen på sin personlige økonomi, og sørger du for å følge de fem tipsene vi har lagt frem her vil du være langt på vei mot en økonomisk ordnet hverdag.

Emma er en dyktig copywriter med en solid bakgrunn i kommunikasjon og markedsføring. Hennes erfaring strekker seg fra å arbeide i reklamebyråer til å være en del av markedsføringsteam i diverse bransjer, inkludert teknologi og detaljhandel. Samarbeidet med en rekke kunder har gitt henne et bredt perspektiv på hvordan man effektivt kommuniserer budskap til forskjellige målgrupper. Videre brenner Emma for storytelling og evnen til å fange publikums interesse med kreative tekster. Å holde seg oppdatert på de siste trendene innen markedsføring og kommunikasjon er essensielt for henne. Denne omfattende kunnskapen har hun anvendt for å styrke merkevarer og drive engasjement gjennom innhold som resonnerer.

Fyll ut skjemaet for å fortsette søknaden din med vår partner

"*" obligatorisk felt

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden