31. mai er det definitivt slutt. Det har ikke blitt utstedt nye kredittkort fra Diners Club siden september 2018, og fra og med juni 2019 trer de ut av bruk.
Vi snakker om verdens første kredittkort, som nå skal utslettes fra det norske markedet. Det er deres franchisetaker SEB kort som har tatt beslutningen om dette for Norge og Norden for øvrig.
Ute etter alternativer? Vi har samlet flere av de mest populære kredittkortene i Norge og sammenlignet dem.
Diners er (eller var) et forholdsvis eksklusivt kort. Det hadde relativt høye årsavgifter, og var også forbundet med en viss eim av luksus. De ypperste Diners kortene hadde heller ingen kjøpsgrense.
Du kunne nærmest bruke det til å betale for hvis du kjøpte Eiffeltårnet med bare du hadde en gyldig kjøpsavtale. Og reiste du rundt med Diners Club-kortet i lommen hadde du alltid tilgang på de ypperste fasiliteter på flyplasser og diverse fasiliteter i storbyene.
Selvsagt var det ikke hvem som helst som kunne bli akseptert som innehaver av et Diners kort. Det var jo en klubb, må vite. Og når det er adgang til høye, nærmest ubegrensede kreditter, så fordrer det at man har økonomiske muskler til å betale tilbake når regningen kommer. Det ble da brukt av firmaer eller folk med ganske så god økonomi.
Kortet spilte et ledende motiv i 1963-filmen «The Man from the Diners’ Club». Her er Danny Kaye den uheldige funksjonæren som har utstedt et Diners kort til en mafiaboss, og må sørge for å få det tilbake.
Til tross for dets litt eksklusive karakter var det nærmere 200 000 utgaver av kortet i omløp i Norge. Snakker vi hele Norden inkludert Finland, Danmark og Sverige, nærmer vi oss en halv million.
Så hvordan kan det være mulig å bare fjerne det? Følgende opplyses av SEB-kortet på hjemmesiden til Diners Club i Norge:
Vi har tatt en strategisk beslutning om å avslutte vår kortvirksomhet i Norden for Diners Club. I takt med forandringer og økt konkurranse i kortmarkedet, har vi nå valgt å fokusere på våre Mastercard.
Litt diffus forklaring kanskje, men det er sant at vi har svært mange kort å velge mellom i dag. Men det er kanskje ikke like mange i det helt eksklusive sjiktet.
Her har imidlertid SEB Euro Card i sin portefølje. Det er dette som tilbys som erstatning for de som nå mister sine Diners kort. De som har SAS Eurobonus Diners Club kan få bytte til SAS EuroBonus Mastercard.
Varemerket Diners forsvinner imidlertid ikke. Vi snakker om et gigantisk selskap som opererer over hele kloden. Diners Club International fortsetter som datterselskap av Discover Financial Services, men sine franchisetakere i ulike land. De som kommer til Norge med slike kort kan fortsatt nyte ubegrenset kreditt.
Men spørsmålet er kanskje om det er noen som føler seg kallet til å ta imot pinnen nå som SEB Kort nå legger den fra seg. Vi har ennå ikke hørt om noen som har gitt lyd i denne sammenheng. Dog antar vi at det foregår samtaler bak lukkede dører. Hvis kortet fortsatt er konkurransedyktig i sin nisje sammenliknet med de alternativer som finnes, er det nok en mulighet.
Ja, det var selvfølgelig slik ideen først ble unnfanget.
Det skjedde på Majors Cabin Grill restaurant i New York i 1949. Forretningsmannen Frank McNamara hadde invitert noen kunder på lunsj. Da han oppdaget at lommeboka lå igjen i den andre dressen var hjemme, var det duket for en høyst ubehagelig situasjon. Heldigvis kom kona til stede og hadde klart å skrape sammen til regningen.
Men McNamara begynte å tenke litt rundt om det var noen måte å unngå tilsvarende ydmykelser i framtida. Først drøftet han det litt over et bord med restaurant-eieren, og den påfølgende dagen med advokaten sin Ralph Scneider og sin gode venn Alfred Bloomingdale.
I februar påfølgende år vendte McNamara tilbake til restauranten. Denne gangen betalte han ved å skrive navnet sitt og beløpet på baksiden av et visittkort, og ba dem sende regningen. Slik beskriver Diners International opprinnelsen til det første kredittkortet, gjerne omtalt som The First Supper». I etterkant hevder kritiske røster at det slett ikke var middag, men lunsj. Noen mener også at det var Bloomingdale som kom med idéen om klubben.
Nå var jo heller ikke det å handle på krita noe nytt fenomen, men det var altså det med kortet som skulle få det til å ta av. Det skulle nemlig ikke bare kunne brukes ett sted, men nærmest overalt.
Den offisielle grunnleggelsen av Diners Club skjedde 8. februar 1950, og ble foretatt av McNamara og Schneider. Det første Diners-kortet kunne brukes på 27 forskjellige restauranter, og ble utstedt i 200 eksemplarer til venner og bekjente av grunnleggerne.
Det ble selvfølgelig en suksess. Men Diners ble ikke sittende i en monopolsituasjon så veldig lenge. Snart dukket American Express opp, deretter Visa og Mastercard.
Fyll ut skjemaet for å fortsette søknaden din med vår partner
"*" obligatorisk felt